Johannes Anyuru får Bjørnsonprisen 2018

Johannes_Anyuru_2010

Johannes Anyuru (fra Wikipedias Creative commons. Tatt av «Volger». https://en.wikipedia.org/wiki/Johannes_Anyuru#/media/File:Johannes_Anyuru_2010.jpg)

Den svenske forfatteren er tildelt Bjørnson-prisen 2018. Prisen deles ut på Aulestad, Bjørnstjerne Bjørnsons hjem, lørdag 8. september.

Med hvilket språk skal samtidslitteraturen møte dagens utfordringer? Hvordan beskrive virkeligheten? Hvilket korrektiv til verden kan samtidslitteraturen utgjøre? Johannes Anyuru behandler disse problemstillingene gjennom hele sitt skjønnlitterære forfatterskap.

Fra debuten med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya i 2001, til tekstsamlingen Strömavbrottets barn fra 2018, har han etablert seg som den ledende forfatteren innen sin generasjon i Norden. Romanene En storm kom fra paradiset og De kommer til å drukne i sine mødres tårer er oversatt til norsk.

I bøkene til Johannes Anyuru står fiksjonen i direkte sammenheng med verden. Politikken står i uløselig forhold til poesien. Til felles for utgivelsene er de poetiske visjonene som griper inn i vår egen virkelighet.

Jeg tror ikke tiden er ei rett linje. Jeg tror ikke at denne historien, eller noen historier et menneske kan fortelle, har bare en begynnelse, men flere. Og ingenting slutter egentlig – står det innledningsvis i romanen De kommer til å drukne i sine mødres tårer.

Styret i Bjørnstjerne Bjørnsonakademi tildeler Johannes Anyuru Bjørnsonprisen 2018 for sitt eminente forfatterskap: I likhet med Bjørnstjerne Bjørnson, er Anyuru en forfatter som kjemper for menneskeverd og mot politisk undertrykkelse i kraft av sine bøker.

Blant tidligere vinnere av Bjørnsonprisen finner vi Yasar Kemal, Adonis, Edward Snowden, Kristin Solberg og Bruce Springsteen.

Bjørnsonprisen deles ut i forbindelse med årets Bjørnsonseminar under Aulestaddagen 8. september. Det er andre gang prisen deles ut på Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad i Follebu utenfor Lillehammer.

Kontaktperson:

Leder for Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet og administrerende direktør i Den Norske Forleggerforening, Kristenn Einarsson, kristenn@forleggerforeningen.no, tlf: 901 29 711.

Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad ligger i Follebu i Gausdal. Her bodde Bjørnstjerne Bjørnson med familien sin fra 1875 til han døde i 1910. I 1903 fikk han Nobels litteraturpris. Aulestad er innredet slik det var da familien bodde her, og museet holder åpent i sommersesongen.

Bjørnstjerne BjørnsonAkademiet, Det Norske Akademi for Litteratur og Ytringsfrihet, ble stiftet i 2003. Akademiet arbeider for fremme av litteratur og for kunnskap om også andre litterære og kulturelle ytringsformer enn de som tilhører vår egen kulturkrets, og for ytringsfrihet i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd. Medlemmene er fremstående norske og utenlandske forskere, forfattere, forleggere, politikere og journalister.

De to romanene til Anyuru er utgitt på forlaget Press, oversatt av Håvard Syvertsen

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Aulestaddagen 2017

BB-29 cropped kredit Anders Beer Wilse og Norsk Folkemuseum

– At man noe vil

Stor familiedag på Aulestad med spennende program og utdeling av Bjørnsonprisen.

Dagen starter med gratis pannekake-frokost til både voksne og barn. Senere står det både eventyr, skuespill, musikk og underholdning på programmet. Når det er klart for dugurd blir det gratis sjokolademelk og boller til barna.

Aulestad åpner dørene på vidt gap så du kan få gå rundt i det flotte kunstnerhjemmet å kikke på egenhånd.

For første gang deles Bjørnsonprisen ut fra Aulestad. Årets prisvinner er Bruce Springsteen som får prisen for sin samfunnsinnsats. Prisen blir tatt i mot av hans norske biograf Anders Heger i forlaget Cappelen Damm.

Det blir også spennende seminarer, debatter og foredrag. Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, inviterer til sitt årlige Bjørnsonseminar, som i år har tittelen «Stemmer som trengs». Seminarene er knyttet til ytringsfrihet og andre temaer som Bjørnson brant for, og som er like aktuelle i dag.

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet inviterer til sitt årlige Bjørnsonseminar, som i år har tittelen «Stemmer som trengs».

Bruce Springsteen

Program

10.00-10.45: Vi møtes på Aulestad – til gratis pannekake-frokost.
10.45-11.00: Åpning – At man noe vil…
11.00-13.15: Barnas Aulestad – Aktiviteter: Korsang av Engjom-Fjerdum skole, skuespill med Teater Leven og eventyrfortelling med Anette Simenstad.
11.00-11.45: Foredrag – «Å vokse opp på Aulestad» med Arnhild Skre.
12.00-12.20: Tildeling av Bjørnsonprisen 2017 til Bruce Springsteen – Hans norske biograf Anders Heger i forlaget Cappelen Damm tar i mot prisen på vegne av prisvinneren.
12.30-13.30: Seminar 1 – Hvor alvorlig er ytringsfrihetstrusselen i USA nå?
13.15-14.00: Dugurd – Salg av lunsj. Gratis sjokomelk og boller til barna.
14.00-15.00: Konsert – «Din BB»av Wolfgang Plagge, 9 brev av Bjørnson for blåsekvintett og skuespiller: Woods of Norway og Morten Jostad.
15.15-16.05: Seminar 2 – «Kan kunstnere utgjøre en forskjell?»
15.30-16.10: Teater – «Dikterhøvdingen», utdrag av Teater Innlandets kritikerroste forestilling med Tom Styve.
16.15-16.55: Seminar 3 – «Hans moralske kompass, tekstene til Bruce Springsteen».
17.00-17.15: Appell – Dette er vi enige om. Aulestadappellen framføres fra verandaen.

Mer om seminarene:

Seminar 1

Hvor alvorlig er ytringsfrihetstrusselen i USA nå?

– I valgkampen og i de første månedene av hans president-tid ser vi noen klare trekk når det gjelder Trumps tilnærming til medienes rolle. Vil dette endre vilkårene for ytringsfriheten i USA?

Innleder: Larry Siems.
Forfatter, samfunnspolitisk engasjert og tidligere lederstilling i amerikanske PEN

Paneldeltakere: Larry Siems, Steinar Bryn, Marie Simonsen
Panelleder Thomas Hylland Eriksen
Seminaret foregår på engelsk.

Seminar 2

Kan kunstnere utgjøre en forskjell?

– Fra Bjørnson og frem til i dag har mange kunstnere brukt sitt virke og sin posisjon til å adressere urett. Gir det effekt og resultater?

Innleder: Inge Eidsvåg
Paneldeltakere: Kjersti Bjørkmo, Vidar Kvalshaug, Tore Stavlund og Inge Eidsvåg
Panelleder Mette Karlsvik

Seminar 3

Hans moralske kompass, tekstene til Bruce Springsteen. Dypdykk i tekstuniverset til Bruce Springsteen. Hva finner vi?

Innledning: Musiker Erlend Ropstad fremfører låter av Bruce Springsteen

Paneldeltakere: Ando Woltmann og Erlend Ropstad
Panelleder: Endre Ruset

Alle seminarer er i regi av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet.

Dagen er et samarbeid mellom Aulestad og Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet.

Programendringer kan forekomme.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Bjørnstjerne Bjørnson-prisen 2017 er tildelt Bruce Springsteen

Bruce Springsteen

“Is it a gun, is it a knife/ Is it a wallet, this is your life/ It ain’t no secret (it ain’t no secret)/ No secret my friend. You can get killed just for living in your American skin”

I 1999 skyter fire politimenn en sort mann som de mistenkte hadde voldtatt en kvinne. De skyter mannen med 41 skudd og blir frikjent for drapet. At Springsteen tar opp denne saken i låta “American skin” (2014) er betegnende på hans kunstnerskap. Sentralt i alt Springsteen har skrevet i sine tekster er skjebnen til alle dem som mistet sitt fotfeste da det moderne USA utviklet seg. Ikke minst resultatene av forskjellsutviklingen i USA. På et tidlig tidspunkt tok han opp situasjonen til krigsveteranene fra USA’s mange kriger. Lenge før «Black lives matters» ble etablert hadde Springsteen skrevet om urettferdighet og frustrasjon. Og han har i ord og toner forsøkt å beskrive effekten av 11. september 2001.

Bruce Springsteen har vært en aktivist, bidratt til omfattende pengeinnsamlinger til trengende, men først og fremst vært til trøst for de mange som har vært rammet av naturkatastrofer, urettferdighet og fengsling.

Styret i Bjørnstjerne Bjørnson Akademiet tildeler Bruce Springsteen Bjørnsonprisen 2017 for hans samfunnsinnsats.

Akademiets president, Kristenn Einarsson, sier at: «Bruce Springsteen er en utøver som deler Bjørnstjerne Bjørnsons tro på at en kunstner skal bruke sin posisjon til å forsvare dem som trenger det, påpeke urettferdighet og oppmuntre når det er mulig».

Bruce Springsteen og hans E-Street Band gir seg ikke. Tidligere i år sa han, i en skarp reaksjon til den nye amerikanske presidenten: «Our responsibility is to observe and report, to witness and testify», «We have been inspiring people through tuff times for 40 years and we will continue to do so.”

Prisutdelingen og årets Bjørnsonseminar med tittelen «Stemmer som trengs», avholdes søndag 3. september, under Aulestaddagen. Det er første gang prisen deles ut på Bjørnsons hjem, Aulestad.

Seminaret er tredelt. «Hvor alvorlig er ytringsfrihetstrusselen i USA nå»?, «Kan kunstnere utgjøre en forskjell?» og «Hans moralske kompass, tekstene til Bruce Springsteen.» Det vil være norske og internasjonale deltakere.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Gamle Bjørnsonpresidenten heidra av Islands president Gudni

Berre Kong Harald og Dronning Sonja har fått ein høgare utmerking frå Island enn den som grunnleggar av Bjørnsonakademiet, Knut Ødegård, fekk frå President Gudni tysdag. 

Knut Ødegård (født 6. november 1945 i Molde) er en norsk forfatter bosatt vekselvis i hjembyen og i Reykjavík på Island. Han har siden debuten med diktsamling i 1967 gitt ut et førtitalls bøker: Lyrikk, skjønnlitterær prosa, fagbøker, barne- og ungdomsbøker og en rekke gjendiktninger av utenlandsk poesi og prosa. I 2013 kom første bind av hans firebindsverk med gjendiktninger av eddadiktene med kommentarer.
Då Ødegård i i fjor fylte 70, heidra Bjørnsonfestivalen han med eit eige program om forfattaren. Forlaget hans gav ut dikt i samling, med Endre Ruset som redaktør.

Ødegård er oppgaveleg frå Molde i Romsdal og debuterte med dikt i 1967. Sidan då har han vore ein særs aktiv forfattar og formidlar av andre sin litteratur. Han tok mellom anna iniativ til å grunnlegge Bjørnsonfestivalen i 1992, oppretta Bjørnsonakademiet i 2003. Han var president for sistnmente fram til då Kristenn Einarsson tok over i 2014.

Dei siste åra har Ødegård brukt brorparten av tida si på ei ny gjendikting av Edda. Det fjerde og siste bandet var nyleg gitt ut. I år kjem difor Ødegård igjen med eigne dikt.

Den islandske falkeorden blir gitt av presidenten etter innstilling frå eit ordensråd. Ødegård har tidlegare m.a. vore utnemnt til æresdoktor i litteratur ved World Academy of Arts and Cultures i Mexico, og er generalkonsult for Makedonia. Blant andre prisar og utmerkingar som Ødegård har motteke, er Det norske Samlagets utmerking Sokneprest Alfred Andersson-Ryssts fond, Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden, Møre og Romsdal fylkes kulturpris, Doblougprisen, Le Prix Special og Mihai Eminescu-medalen fra Academie Internationale «Mihai Eminescu», Romania.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Leder Einarsson og hans styre

Siden forrige generalforsamling har Bjørnsonakademiet fått et nytt styremedlem og en aktiv vara. Det nye styret ser slik ut:

Kristenn Einarsson, president

kristenn

Peter Normann Waage, vice president

Thomas Hylland Eriksenboard member

Mette Karlsvik, board member

Endre Rusetboard member

Kari Vogtboard member

Aase Gjerdrumboard member

Hans Jørgen Wallin Weihefunctioning board member

Nina Sivertsen, administration manager

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Bjørnsonprisen 2016 til Cecilia Dinardi

Dinardi

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet har tildelt Bjørnsonprisen 2016 til advokat Cecilia Dinardi for hennes omfattende, langvarige og uegennyttige faglige og menneskelige innsats for barn og unge asylsøkeres rettigheter.

Cecilia Dinardi (f. 1976) kom tolv år gammel til Norge som flyktning fra Chile. Hun opplevde hva det vil si å være barn i asylmottak og, senere, hva det innebærer å være ung innvandrer i Norge. Denne innsikten motiverte Cecilia Dinardi til å skaffe seg norsk, juridisk utdanning og til å arbeide som jurist med barns rettigheter som spesialområde. Slik har hun bidratt til å gi en stemme til en gruppe som sjelden eller aldri selv kommer til orde.

Som sekstenåring var hun med på å starte ”Sørlandsgnisten”, en forløper til Landsforeningen for barnehjemsbarn. Hun har vært leder av Aleneforeldreforeningen, arbeidet som frivillig saksbehandler hos Gatejuristen i Oslo og i Kirkens bymisjons rettshjelptiltak for rusavhengige. Hun har vært juridisk rådgiver for NOAS, og ble i 2011 kåret av regjeringen som ”Årets forbilde”. Hun er høyskolelektor i barnevernrett fra 2013, og ble i 2014 utnevnt som medlem av et regjeringsoppnevnt utvalg som skal utarbeide ny barnevernlov. I 2015 ble hun utnevnt som medlem av regjerningens barnevoldsutvalg. Hun er i dag partner i Advokatfirmaet Elden DA.

Cecilia Dinardi er en menneskerettighetsaktivist utenom det vanlige. Hun arbeider konkret og målrettet for en sårbar gruppe, og bidrar både til praktisk inkludering av mennesker som lett kunne falt utenfor samfunnet, og til å synliggjøre deres situasjon. Gjennom sitt arbeid legger hun grunnlaget for det nye Norge.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+