Bjørnsonprisen 2020 til Maja Lunde

Forfatteren Maja Lunde blir tildelt Bjørnsonprisen 2020. Prisen deles ut under Åpningsforestillingen for Norsk Litteraturfestival, tirsdag 26. mai. 

Foto: Oda Berby

ALTERNATIVT OPPLEGG MAI 2020
20. mai: Bjørnsonprisen tildeles Maja Lunde ved en enkel markering i Oslo.
28. mai: Hilde Østby møter Maja Lundes lesere i flere land. Strømmes på nett:  https://litteraturfestival.no/shows/forsmak-binder-jorda-sammen-maja-lundes-univers/
29.  mai: Bjørnsonforedraget strømmes på  nett: https://litteraturfestival.no/shows/bjornson-forelesningen-og-prisutdeling/
29. mai: Maja Lunde deltar på NRK2s festivalsending på kveldstid
30. mai: Maja Lundes essay, basert på foredraget, trykkes i Klassekampen
30. mai: Samtalen mellom Maja Lunde og Kari Slaatsveen strømmes på  nett: https://litteraturfestival.no/shows/bjornson-samtalen-med-maja-lunde-og-kari-slaatsveen/Maja Lunde har på få år rukket å få internasjonalt gjennomslag med sitt forfatterskap, og har i særlig grad gjort seg kjent for sitt engasjement for klimasaken. Hun har siden 2012 gitt ut 15 bøker for lesere i alle aldre, og i 2015 kom voksenromanen Bienes historie som har blitt en bestselger og har høstet stor anerkjennelse. Romanen er den første av fire bind som fokuserer på klimasaken, der Blå (2017) og Przewalskis hest (2019) allerede har fulgt opp suksessen, og hvor leserne nå venter spent på siste bind. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk og er ute i over 50 land, og Bienes historie planlegges nå som TV-serie i Hollywood.
Maja Lunde har i kronikker og foredrag tatt til orde for en større politisk og personlig ansvarlighet overfor verdens klimautfordringer, der hun mener Norge og nordmenn har en særlig rolle å spille. Høsten 2018 lanserte hun uttrykket «den grønne ledertrøya» som hun mener må erstatte den oljesvarte vi har hatt en stund.
Maja Lunde har også hatt fokus på utsatt eksistens og mennesker på flukt, og med barne- og ungdomsromanen Over grensen, om de norske jødenes flukt til Sverige, har hun tematisert dette for skoleelever landet over. Barneboken Snøsøsteren sies å haskapt Harry Potter-tilstander i norske bokhandlere, og ble trykket i 250.000 eksemplarer, er solgt til 26 land og skal nå bli film i Hollywood. Maja Lunde har selv skrevet manus til tre filmer: Hjemsøkt, Battle og Flukten over grensen, som kommer nå i februar; de to sistnevnte er basert på hennes egne bøker.

Styret i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet tildeler Maja Lunde Bjørnsonprisen 2020 for hennes forfatterskap og engasjement. I likhet med Bjørnstjerne Bjørnson, er Maja Lunde en forfatter som kjemper for menneskers vilkår og verdighet. Hennes forfatterskap har lykkes med å formidle dette på en måte som går hjem hos mennesker verden rundt.  

I forbindelse med prisutdelingen blir det, i samarbeid med Norsk Litteraturfestival, Høgskolen i Innlandet og Nansenskolen, et seminar knyttet til Maja Lundes arbeid, med faglige innspill, foredrag og samtale. Postene i seminaret er åpne for publikum.

PROGRAM 2020

Onsdag 27. mai i Kulturhuset Banken

11.00 – 11.45 Håp, kunnskap og litterært driv
De tre første bøkene i Maja Lundes klimakvartett har fått et stort publikum langt utover Norges grenser, og til høsten settes Bienes historie opp som teater. Hva er det ved bøkene som treffer oss? Hvordan engasjere et stort publikum med dyster tematikk? Litteraturprofessor Sissel Furuseth, dramaturg Ingrid Werne Nilsen og forfatter Hans Olav Lahlum i samtale med litteraturkritiker Hilde Østby.

12.00 – 12.45 Fra hode via hjerte til handling
Hvordan kan kunst og kunnskap gjøre oss i stand til å skape en bedre verden? Hvilke utfordringer står vi overfor som samfunn og enkeltpersoner, og hvor kan vi best gripe fatt? Professor Dag O. Hessen og leder for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, i samtale med professor Hans-Jørgen Wallin Weihe.

14.00 – 15.00 Bjørnsonforedraget ved Maja Lunde: Bare et menneske?   
Hvem er vi, som mennesker, i møte med klimakrisen? Og hvilken rolle kan litteraturen spille? Maja Lunde er årets vinner av Bjørnsonprisen. På få år har hun gitt ut 15 bøker, med internasjonale boksuksesser som Bienes historie, Blå og Snøsøsteren. Hun har gjort seg særlig kjent som en stemme for klimasaken. 

15.30 – 16.30 Bjørnsonsamtalen med Maja Lunde og Kari Slaatsveen 
Møt årets Bjørnsonprisvinner Maja Lunde i samtale med journalist Kari Slaatsveen om bier og biosfære; om det å lage en stemme for en sak og en historie for en stemme, og om hva som skjer og kan skje når folk blir berørt. 

Tirsdag 26. mai i Maihaugsalen

Pristildeling under festivalens åpningsforestilling

Tirsdag 26. mai på Aulestad

Bjørnsonvinnerens appell for barn og unge under Verditinget