Forfattere i Norge

Gode fortellere i hundrevis av år

Norsk litteraturhistorie blir ofte trukket frem av skoleelever som noe spesielt og stort. Sammenlignet med mange andre land har vi faktisk hatt svært mange gode, internasjonalt anerkjente forfattere, og helt siden 1800-tallet har forfattere i Norge nytt respekt langt utenfor landegrensene. Henrik Ibsen var godt kjent utenfor landegrensene allerede i sin samtid, og Sigrid Undset lærte mange om skandinavisk middelalder. I dag er det ofte krimromaner i den svært populære nordic noir-sjangeren, med forfattere som Jo Nesbø, Gunnar Staalesen, Anne Holt og Kristin Fossum, som vekker mest oppmerksomhet.

Vi har også mange dyktige yngre forfattere på vei opp. Her kan Maja Lunde nevnes. Hun tar opp problematikk rundt moderne problemer som klimaforandringer og autoritære regimer i bøkene sine.

Hand Typing Retro Typewriter Machine Work Writer

Forfattere i Norge med politisk brodd

Det som mange tror har gjort Maja Lunde mer populær, er hvordan hun bruker barneboksjangeren til å fortelle om problemer i verden, og introduserer barna for politikkens verden, uten å dekke over for mye.

Mange norske barnebokforfattere har fått internasjonal oppmerksomhet, og de har ofte hentet inspirasjon fra utlandet. Torbjørn Egner brukte for eksempel sine reiser i Afrika som inspirasjon for «Folk og Røvere i Kardemomme By». Tårnene og arkitekturen i byen er helt klart modellert etter den marokkanske havnebyen Essaouira.

Light goes from the book. Female student is in library that full of books. Conception of education

Realisme og skitten-realisme

Flere forfattere i Norge har blitt store innenfor den litt smertefull og vonde realisme-sjangeren. I løpet av de siste tiårene har vi også blitt kjent med skitten-realismen. Her har forfattere som Mads Hansen og Mathias Faldbakken skrevet bøker med svart humor og sjokkerende tematikk.

Det har skjedd mye siden Bjørnstjerne Bjørnson sine dager, og med gode støtteordninger fra myndighetene er det ikke så rart at Norge produserer så mye god litteratur. Når forfattere får tid og mulighet til å være kreative uten å oppleve økonomisk press, er det klart at de kan produserer bedre bøker.

En internasjonal storhet

En forfatter som vi kanskje særlig vil trekke frem når det kommer til internasjonal annerkjennelse, er Jo Nesbø. Akkurat som Bjørnstjerne Bjørnson vokste Nesbø opp i Molde, der han på først ble kjent som fotballspiller på Molde FK. På nittitallet ble han landskjent for sin rolle som sanger i bandet Di Derre, og vi kjenner jo alle til superhiten «Jenter som kommer, og jenter som går.»

Det er ikke mange forfattere i Norge som har blitt så kjent i utlandet som Jo Nesbø. Hans romaner har blitt oversatt til over 50 språk, og han har solgt over 40 millioner bøker verden over. Han er mest kjent for krimromaner, men har i tillegg skrevet både barnebøker og manus til flere spillefilmer.